We wrześniu miałam wykonane kontrolne badanie pet ct ( szpiczak mnogi). W opisie badania jest:
głowa i szyja -wzmożony metabolizm 18F-FDG w migdałkach podniebnych, SUV max 8,7 i miernie wzmożony metabolizm 18F-FDG w węzłach chłonnych szyjnych górnych , do 14*9mm, SUV max do 2.5 - obraz zmian zapalnych z odczynowo pobudzonymi węzłami chłonnymi.
Po rozmowie z lekarzem - migdały, jakaś infekcja. Trochę mnie to zdziwiło, bo nie miałam żadnych objawów związanych z infekcją. Kilka dni temu, będąc u stomatologa przypomniałam sobie, że już 3 lata temu lekarz stomatolog zwrócił mi uwagę, że mam "coś" dziwnego na podniebieniu, jakieś zgrubienie, że powinnam to komuś pokazać, gdzieś z tym pójść. Zgrubienie rozrosło się, nie boli (chociaż mam ustawione leczenie przeciwbólowe ze względu na bóle kości - plastry, tabletki), nie ropieje, krwawią mi tylko dziąsła. Czy mógłby mi ktoś doradzić do którego lekarza udać się z tym zgrubieniem, aby pobrać wycinek do badania (może jakieś nazwisko lekarza z DCO we Wrocławiu lub inny szpital we Wrocławiu).
Pozdrawiam
Zgrubienie rozrosło się, nie boli (chociaż mam ustawione leczenie przeciwbólowe ze względu na bóle kości - plastry, tabletki), nie ropieje, krwawią mi tylko dziąsła.
Witaj na forum. Mnie by taka zmiana zaniepokoiła i napewno zrobiłabym badanie wycinka. Tak że dobrze że o tym myślisz. Nie musi to być nic złego ale lepiej sprawdzić i odpowiednio wcześnie zareagować jak będzie potrzeba.
Niestety nie mogę doradzić żadnego lekarza ale napewno ktoś doświadczony coś ci poradzi.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum