dziś odebrałam wynik biopsij gruboigłowej - carcinoma ductale invasium I wg B-R
stwierdzono ekspresję receptora estrogenów w ponad 90% komórek rakowych HER2 negatywny )
jak długie leczenie mnie czeka - boję się chemi i w ogóle
Witamy na Forum
Nie bój się Chemii - nie taka straszna jak ją malują .
Będzie możliwe u Ciebie możliwa Hormonoterapia - ze względu na wysoką hormonozależność komórek rakowych
( 90 % - to bardzo dużo ) .
Dobrze że HER2 jest negatywny
Tyle mojej skromnej wiedzy - na resztę niedługo na pewno odpowie Ci niezastąpiony Richelieu
Nie bój się głowa do góry - jesteśmy z Tobą - buziaczki
_________________ " Złapać wiatr , pokonać strach i być ..."
Moja Mamcia 01.10.1954 - 06.04.2012
Skąd wiesz że to pierwszy stopień? Bez wielkości guzka (najlepiej z mammografii) i jego położenia trudno powiedzieć co Cię czeka i jakie masz możliwości manewru. Podaj opis mammografii, swój wiek (duże znaczenie) i wyniki jakiś innych badań jeżeli były robione, zwłaszcza jeżeli sprawdzono węzły chłonne na usg. Witaj na forum
Rak przewodowy inwazyjny, o niskim stopniu złośliwości (G1) (I wg skali Blooma-Richardsona).
erin29 napisał/a:
Będzie możliwe u Ciebie możliwa Hormonoterapia - ze względu na wysoką hormonozależność komórek rakowych
( 90 % - to bardzo dużo ) .
Dobrze że HER2 jest negatywny
Tak jest. ER (lub PgR) wysoce dodatni przy ujemnym HER2 oznacza dobrą podatność na hormonoterapię,
zatem poszerza możliwości doboru odpowiedniej terapii tzw. celowanej ("szytej na miarę").
krysiax napisał/a:
guz wielkości 15 mm w prawej piersi przybrodawkowo położony
Oznacza guz nieduży (wstępnie cecha cT1c wg klasyfikacji TNM).
Jednak to nie jest wystarczająca informacja - brakuje oznaczenia obecności (braku) przerzutów do węzłów chłonnych (cecha N),
co składa się na cały obraz zaawansowania choroby i pozwala określić prawdopodobne dalsze postępowanie,
a także oszacować szanse powodzenia terapii (rokowanie).
Jednak z uwagi na stosunkowo niewielki guz oraz niską złośliwość można przypuszczać,
że szanse na brak przerzutów są duże, zatem leczenie powinno być względnie łatwe, a rokowanie dobre.
krysiax napisał/a:
mam 52 lata...czy usuną mi pierś?
Bardzo możliwe, że lekarz zaproponuje operację oszczędzającą, polegającą na usunięciu samego guza wraz z otoczką zdrowej tkanki wokół (tzw. marginesem) oraz uzupełniającą radioterapię (ewentualnie również chemioterapię).
Więcej o leczeniu oszczędzającym znajdziesz w tym opracowaniu (str. 124-125).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Przy tej wielkości guza wykonuje się operacje oszczędzające. Bardzo istotnym kryterium kwalifikującym do do tego typu operacji jest pozytywny efekt kosmetyczny, który w dużej mierze zależy od lokalizacji guza. Dlatego pierś i wyniki musi zobaczyć chirurg onkologiczny i wypowiedzieć się na ten temat. Jeśli zależy Ci na zachowaniu piersi negocjuj z chirurgiem. Musisz jednak wiedzieć, że po operacji oszczędzającej zawsze jest radioterapia.
Na jakiej podstawie podajesz, że węzły chłonne są czyste ? Jak zostały zbadane ?
W tytule tematu masz błąd, to nie jest I stopień wg B-R, to jest rak przewodowy inwazyjny I wg B-R (to stara klasyfikacja złośliwości histopatologicznej, obecnie to G1- najniższy stopień złośliwości) prawej piersi.
Odpowiadając na Twoje bezpośrednie pytanie to nie powinni Ci usunąć piersi, ale musisz się wykazać uporem i znaleźć dobrego chirurga onkologa specjalizującego się w raku sutka. Zabrodawkowe położenie guza jest przeciwwskazaniem względnym do terapii oszczędzającej pierś. Przeciwwskazanie względne oznacza że dobry chirurg w dobrym ośrodku gdzie jest zapewniona radioterapia i chemioterapia może się tego podjąć i będzie to zgodne ze sztuką. Natomiast w niewyspecjalizowanym szpitalu w takim wypadku powinni zaproponować mastektomię. Nie podałaś regionu w jakim mieszkasz, więc mogę Ci tylko doradzić: leczyć się powinnaś w Centrum onkologii i to takim w którym jest osobny oddział (lub pododdział) leczenia raka sutka. Przy leczeniu oszczędzającym czeka Cię operacja, oznaczenie węzła wartowniczego (druga operacja lub jednocześnie), chemioterapia (najprawdopodobniej) i radioterapia (obowiązkowo). Jeżeli będzie mastektomia to w zależności od węzłów i marginesów możesz uniknąć radioterapii. Jak z tym wszystkim skończysz to hormonoterapia przez 5 lat (chyba że w międzyczasie zmienią wytyczne i będzie 7 lat hormonoterapii) Pytaj jeżeli czegoś nie rozumiesz, im więcej będziesz wiedziała tym większe prawdopodobieństwo że dopniesz swego. Powodzenia
oznaczenie węzłów podczas USG są wolne
zgłoszłę się do centrum onkologi w Szczecinie bo tam mam najbliżej
czy powinnam skonsultować się równoleglę prywatnie lub? aby mieć pewność że leczenie jest prawidłowe?
_________________ Szczęście i przyjaźń tkwią tam,
gdzie ludzie są wrażliwi,
łagodni i delikatni w słowach.
życzmy sobie, aby wrażliwość,
wzajemność i szczerość,
oraz wyciągnięta czyjaś
przyjazna dłoń, stały się
nieodłącznym atrybutem życia
To nie jest wystarczające badanie, żeby powiedzieć że w węzłach nie ma przerzutów. Trzeba wykonać biopsję węzła wartowniczego , o czym pisała Gaba w poście wyżej.
dziękuję za wszystkie wyjaśnienie, ale rodzą się kolejne pytania
jestem w trakcie leczenie dłuższego entodontycznego z powodu stanu zapalnego dziąsła i zatoki trwa to od pół roku i nie jest zakończone
czy powinno być zakończone przed leczeniem rak piersi??
wzajemność i szczerość,
oraz wyciągnięta czyjaś
dziękuję za cenne informacje, rodzą sie kolejne pytanie
na piersi w której mam guz są trzy pieprzyki czyli zmiany barwnikowe które mam od lat , czy to będzie też brane w trakcie decyzji o leczeniu?
wzajemność i szczerość,
oraz wyciągnięta czyjaś
Na temat tych zmian powinien wypowiedzieć się dermatolog, jeśli są niepokojące,
szczegółowo je w takim razie oglądając, do czego "diagnostyka internetowa" się nie nadaje.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
jestem po BCT usunięcie guza prawej piersi śr 15mm, wycięcie węzła W chłonnego T1cNoMo ductale ER>90 Her2 0, jeden z margines był na granicy utkania guza
czy czeka mnie ponowne ciecie czy dalsze leczenie?( bez poszerzenia marginesu)
pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2012-03-21, 17:24 ] Krysiu, post scaliłem do Twojego wątku, tutaj opisuj całość Twojej historii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum