Witam serdecznie,
Bardzo proszę o wyjasnienie, gdyż nie wiem co mam o tym sądzic. Dzisiaj bylam z moim tatą na TK podejrzenie nowotworu i oto opis:
TK KLP:
W górnym biegunie wnęki prawego płuca widoczny guz wielkości 65x54 mm. Guz jest lity, bez objawów rozpadu, otacza i zwęża oskrzele główne prawe i górnopłatowe prawe. Guz wnika do śródpiersia i łączy się z pakietem powiększonych węzlów chłonnych przedtchawicznych. Obrysy guza nieregularne, spikularne. Gorsza powietrznośc płata górnego prawego płuca. Niewielka ilośc płynu w jamie opłucnowej prawej. Drobnoguzkowe pogrubienie opłucnej ściennej całego prawego płuca-podejrzenie rozsiewu do opłucnej.
Powiększone węzły chłonne śródpiersi - opisywane już przetchawieczne, okna aortalno-płucnego, wokół oskrzela głównego prawego i pod cariną. Węzły do 25 mm na przekrojach poprzecznych.
Płuco lewe bez zmian ogniskowych. Uwidocznione kości bez zmian ogniskowych. Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze uwidocznionych kręgów. W obu nadnerczach widoczne guzki o wysokiej gęstości, wielkości 15-18 mm średnicy - najpewniej meta.
Jeszcze raz prosze o interpretację - na oddział tato dopero ma się zgłosic 12 marca, a ja nie wiem co o tym wszystkim sadzic - podobno nie jest dobrze
(