W lutym zakończyłem chemioterapię w związku z chłoniakiem DLBCL umiejscowionego na trzonach TH9 TH11 oraz naciekający na żebra. Przeszedłem 6 cykli wg. EPOCH i r-epoch. PET wykonany po chemioterapii 2-3 tyg wykazał na zmniejszenie się guza i stwierdzono że jest jako masa resztkowa. Od końca lutego do 3 tygodnia marca miałem naświetlania (4 tygodnie) i leczenie dobiegło końca. Dnia 15 czerwca zostało wykonanie badanie PET w celu skuteczności terapii chemio i radioterpaii i o to co wyszło:
Zobrazowano:
Głowa: Struktury OUN i kości pokrywy czaszki bez cech patologii w obrazie CT i ognisk wzmożonego metabolizmu FLT
Twarzoczaszka i szyja: Struktury narządowe i węzły chłonne bez cech patologii w obrazie CT i ognisk wzmożonego metabolizmu FLT
Klatka piersiowa: W śródpiersiu górnym pojedynczy węzły chłonne, największy konglomerat pomiędzy t. szyją wspólną lewą, a pniem ramienno-głogowym 15x24mm SUV 4,98. W śródpiersiu przednim masa miekkotkankowa 40x25x59mm suv 4.07. U podstawy 10 segm płuca prawego ognisko konsolidacji 27x22, po stronie lewej symetrycznie mniejsze wlk. 11mm - bez patologicznego metabolizmu FLT
Jama brzuszna: Wątroba, trzustka i śledziona, prawidłowe w obrazie CT bez ognisk patologicznego metabolzimu FLT, nadnercza niepowiększone, nerki prawidłowe, narządy miednicy mniejszej prawidłowe, węzły chłonne w obszarze jamy brzusznej niepowiększone.
Układ kostny: W kręgach TH8 Th12 brak metabolizmu FLT w przestrzeniach szpikowych. W TK niejednorodna struktura kostna trzonu TH10 i tylnego odicnka żebra X prawego.
Wnioski:
1. FLT PET CT sugeruę znaczną lecz niepełną regresję metaboliczną.
2 Zmiana w płucu prawym - najpewniej zapalna.
Bardzo mnie zaniepokoiła tabela Klatki piersiowej. Nie wiem skąd pojawiła się jakaś tak duża masa miekkotkankowa o takich wymiarach. Nie ukrywam jestem troche zaniepokojony i teraz nie wiem czy to jest spowodowane radioterapią czy coś nowego się wykluwa w nowym miejscu. Bardzo proszę o pomoc w rozczytaniu wyniku.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-06-23, 10:08 ] Ze względu na rozpoznanie przesunięte do działu dot. nowotworów układu krwiotwórczego
Mógłbyś podać więcej danych z momentu rozpoznania. Stadium zaawansowania. Wynik PET przed chemioteraią... jakie wymiary miała masa resztkowa po chemii...rozumię,że nie miała aktywności metabolicznej typowej dla procesu rozrostowego??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum