czy ktoś wie, co oznacza, że organizm zbyt mocno zareagował?
Mam pewne pytanie, dwa miesiące temu moj tatuś zmarł na raka płuc, wykryto u niego gruczolakoraka prawego płuca z naciekiem na tchawicę.
kiedy już po jego śmierci odebrałam jego ostatnie wyniki badań, w opisie tomografii napisano, że organizm zbyt silnie zareagował na zastosowane leczenie...(tato miał dwa cykle chemii i naświetlania)
co to oznacza??dziękuję z góry za pomoc:)
Przede wszystkim bardzo mi przykro z powodu Twojego taty.
Nie napisałaś jaka była bezpośrednia przyczyna zgonu. Być może wystąpił u Twojego taty zespół ostrego rozpadu guza spowodowany "gwałtownym uwalnianiem substancji wewnątrzkomórkowych do krwi podczas masywnego rozpadu komórek nowotworowych" w wyniku czego dochodzi do szybko rozwijających się zaburzeń matabolicznych. To powikłanie terapii przeciwnowotworowej może prowadzić do niewydolności nerek, serca itd a w końcu do zgonu
bardzo dziękuję za opdowiedź, w karcie zgonu taty jako przyczynę wpisano niewydolność krążeniowo- oddechową, zaś w wyniku tomografii pisano jeszcze, że w miejscu guza pojawiła się jama 9 na 9 cm.
bywa, że w wyniku szybkiego rozpadu guza dochodzi do hypermetabolizmu jego produktów rozpadu co powoduje niewydolnośc wielu narządów głownie nerek - tak najpeiwniej było w tym przypadku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum