Aniu wiem ,ze pewnie jesteś przerażona ale CIN3 tak jak koleżanka napisała to jest rak przedinwazyjny .Proponuję znaleść dobrego lekarza który leczenie poprowadzi .Ja polecam dr.Madeja z Krakowa .
Przy CIN 3 skraca sie tylko szyjkę .Jeżeli masz wirusa hpv który usuwa sie do dwóch lat z organizmu powinnaś zrobić badania posiewowe jak również pod kontem bakterii które siedzą często na szyjce chlamydia,mycolasma ,ureaplasma. Mój lekarz twierdzi ,ze samo hpv to za mało aby sie rak z tego zrobił ,musi być dodatkowy czynnik który na dzień dzisiejszy jeszcze nie jest poznany przez medycynę .
Proponuję poczytać tą stronę ,jest tam dużo rzetelnych informacji na temat hpv .
http://www.kolposkopia.co...sie_wiecej/393/
[ Dodano: 2013-09-07, 12:17 ]
Dopiszę jeszcze ,ze powinnaś mieć teraz zrobioną kolposkopię i pobrany wycinek do badania histopatologicznego .
Jakie twój lekarz zlecił badania ?
[ Dodano: 2013-09-07, 12:38 ]
Widzę ,ze jesteś z Gdyni wiec mogę również polecić dr.Kędzia z Poznania .
Bardzo ważne aby wycinek był pobierany w czasie kolposkopi nie na ślepo .
[ Dodano: 2013-09-07, 13:30 ]
Dopiero teraz Aniu widzę Twój pierwszy wpis
Wiec ,pozwolę sobie dopisać odpowiedzi na pytania które Cie martwią .
Zmiany nie postępują tylko cytologia nie zawsze zmiany wychwyci .U mnie tak jest ,ze mam cytologie gr.I a kolposkopia pokazała subkliniczną postać wirusa na szyjce ( czyli coś czego nie widać gołym okiem) .Test na hpv jest bardzo nie wiarygodny ,bo jak pobierzesz go z miejsca nie zarażonego to test go nie wykryje .Często jest tak,ze robisz test wykryje typ .np. 33 a przy powtórzeniu np.za miesiąc wykryje 33 i np.18 .Wiec nie ma sensu testem sie sugerować .Niestety nigdy sie nie dowiesz kiedy sie zaraziłaś.
Tak jak wcześniej pisałam wirus sie usuwa z organizmu .Tylko musisz zobić badania posiewowe ,bo nie masz pewności co wywołało dysplazje wcale to nie musi być hpv .
Twój partner jak miał sie zarazić to juz sie zaraził .Mogło sie tak stać ,ze jego organizm obronił sie przed wirusem i nigdy do zarażenia nie doszło i nie dojdzie .U faceta leczy sie tylko kliniczną postać wirusa czyli kłykciny za które są odpowiedzialne niektóre typy .