Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się => w tym wątku <=
Witam wszystkich!
Od jakiegoś czasu bacznie obserwuje te forum. Bardzo mi pomogło zrozumieć dużo rzeczy. Proszę o bardzo o interpretację tomografi mojej mamy.
Mama przeszła pomyślną operację płuca prawego około 1,5 roku temu. Wszystkie badania od tego czasu wygladały dobrze.Mama nie dostała chemioterapii po-operacyjnej.
Wyniki ostatniej tomografii wyglądają następująco. Sama nie wiem co o tym myśleć, nic z tego nie rozumiem. Czy ktoś był w podobnej sytuacji.
TK KLP:
"W okolicy wnęki płuca prawego obszary konsolidacji guzowatej rozchodzącej sie spikularnie. Pasmo konsolidacji odchodzące odwnękowo w segm 4,5 PL - niedoma? zagęszczenia pasmowato-włókniste? Poza tym płuca bez zmian ogniskowych w obszarach rozedmy środkowo-zrazikowej.
Struktury śródpiersia - układ tchawicy, oskrzeli, duzych naczyn prawidłowo zachowany.
Węzly chłonne we wnękach obu płuc oraz w środpiersiu centralnym do 12-11mm /os kr/.
Układ kostny ze zmianami zwyrodnieniowymi. Nadnercza nie powiekszone."
Mama dostała chemioterapię- 3 kursy w odstępach 3 tygodniowych.
Nie mam wglądu do mamy badań, przebywam za granica. Nie wiem czy mama wszystko mi mówi...
Bardzo się martwię i nie wiem co dalej.
Proszę o jakąkolwiek poradę o tym co myśleć o tym badaniu.
Z góry dziękuję
Marta
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-09-09, 21:18 ]
Posty scalone w jeden wątek.