Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje taka możliwość, że trądzik pojawił się w miejscu pieprzyka ?
Mam znamię o średnicy ok 1 mm, płaski na skroni,
dzisiaj zauważyłem, że pojawił mi się duży pryszcz w okolicach skroni, a pieprzyk się zaczerwienił, stał się wypukły i boli gdy go dotykam.
Nie wiem co mam robić, czy to niegroźny trądzik wdał się pod znamię czy to mogą być zmiany spowodowane powstaniem czerniaka.
Dodam, że to miejsce nie jest specjalnie podrażniane, nie mam pojęcia co się dzieję.
Boję się, bo u mnie w rodzinie często zdarzają się różne nowotwory.
a czy dobrym rozwiązaniem będzie poczekać kilka dni, smarować maścią przeciwtrądzikowi i obserwować ? Czy od razu w poniedziałek umawiać się do dermatologa ?
Możesz odczekać te kilka dni,bo to może być zapalenie mieszka włosowego albo gr łojowego w skórze pod pieprzykiem proces gojenia trwa max 2 tyg. Smaruj ,obserwuj bądż czujny...Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-04-09, 18:59 ]
zanim zaczniesz sie poważnie denerwować to zważ na fakt ,że nowotwór nie powstaje z dnia na dzień, ani też w przeciągu jakiegoś krótkiego okresu.Więc póki co bądź czujny,obserwuj nie tylko to na czole ale, każde inne znamiona oczywiście w wszystko w ramach zdrowego rozsądku.
dziękuję za odpowiedź, fakt w sumie z dnia na dzień nowotwory nie powstają. Mi się wydaję, że to nie tyle co zapalenie a zwyczajny pryszcz, bo często pojawiają mi się grupowo, wyskoczyły mi dwa na skroni i być może jeszcze jeden pod pieprzykiem, tak to wygląda, pieprzyk jest zaczerwieniony i stał się wyczuwalny, a wcześniej był płaski. Mam nadzieje, że tak jest ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum