Dziękuję. Wyczytałam, że teraz obowiązują dwa rodzaje orzecznictwa o niepełnosprawności: do celów rentowych (i to składa się w ZUSie) i poza rentowych (Powiatowy Zespół ds. Orzekania). Wydaje mi się, że w naszym przypadku (mama emerytka) chodzi o te poza rentowe. Tak na chłopski rozum Nie chodzi nam o rentę tak. Dobrze rozumuję?
[ Dodano: 2012-11-30, 21:55 ]
Ooo a przed chwilką znalazłąm na stronie ZUSu taki wpis na blogu rzecznika: "Na koniec proszę pamiętać, że niezdolność do pracy nie jest równoznaczna z niepełnosprawnością, o której to Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie orzeka. " To mi się już całkowicie rozjaśniło. Trzeba iść z wnioskiem i całą dokumentacją do Powiatowego Zespołu. Tak?
Sulek -tak jak pisze NIKE - wniosek o ustalenie niepełnosprawności można skierować albo do ZUS albo do Pow. Centrum, każde na odpowiednim druku. Do ZUS jest to druk N-9 - Zaświadczenie o stanie zdrowia pobrany z ZUS lub z internetu ale ze strony ZUS. Natomiast do Pow. Centrum to też jest Zaświadczenie o stanie zdrowia ale pobrane w Centrum Pomocy albo z internetu ale ze strony Pow. Centrum. Niepełnosprawność można mieć ustaloną i przez ZUS i przez Centrum, ale pieniądze można pobierać tylko jedne, albo z ZUS albo z Pow. Centrum. Jeśli orzecznik ZUS orzeknie "całkowicie niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji" wtedy tą decyzję zanosimy do ZUS i wypełniamy druczek o wypłatę dodatku pielęgnacyjnego. /obecnie196,00/ Mamy też podstawę do korzystania ze zniżek przy przejazdach PKP i PKS /niepełnosprawny ma zniżkę 50% a jego opiekun 80%/. Orzeczenie z Pow. Centrum możemy mieć do innych celów np. do dopłaty do aparatów słuchowych, dopłaty do turnusów rehabilitacyjnych itp. Nie możemy już wystąpić o wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego /jeśli zrobiliśmy już do ZUS/zasiłek w Centrum wynosi 153,00 a więc warto bardziej do ZUS.W ZUS nazywa się to dodatek pielęgnacyjny i emeryt otrzymuje razem z emeryturą, a w Pow. Centrum nazywa się zasiłek i wynosi 153,00 i musi tu być orzeczony stopień znaczny, i wypłaca Gmina - ośrodek pomocy społecznej i wtedy też są zniżki na przejazdy. Zaświadczania o stanie zdrowia może wypełnić lekarz rodzinny a także specjalista. Posiadaną dokumentację zabieramy na KOMISJĘ. U nas jest tak stosowane że zabieramy oryginały które mamy i tam ZUS albo Centrum kseruje sobie, natomiast kartoteki z przychodni kseruje nam przychodnia za drobną opłatą. To tyle, jeśli coś nie jasne, to proszę pytaj. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i mamcię i życzę dużo zdrowia. Dobranoc.
chodzi Ci o szybszy termin czy o bardziej wykfalifikowaną kadre. ja mogę dać namiary na GOŁDAP czeka się 2-3 tygodnie na kasę chorych . Olecko PRZY SZPITALU OCZEKIWANIE 2TYG, PRYWATNIE NA 2 DZIEŃ.
Czy te miasta Ci pasują czy aż za nadto sa w głębi mazurskiego
może napisz przy jakim mieście najlepiej Ci pasuje to może uda mi się pomóc.
Sara jeśli Ci to pomoże
Jak obliczyć wysokość swojej renty?
Teoretycznie policzenie wysokości należnej renty z tytułu niezdolności do pracy liczy się według określonego schematu, który jest stały: warto policzyć sobie swoją rentę, szczególnie, gdy jest to renta z tytułu niezdolności do pracy z powodów zdrowotnych.
- 24% kwoty bazowej – kwota jest podawana każdego roku, a liczy się ja jako 100% przeciętnego wynagrodzenia pomniejszonego o odliczone składki na ubezpieczanie społeczne. Kwotę bazową zawsze można znaleźć na stronach ZUS.
- 1,3% za każdy rok okresów składkowych (przepracowanych)
- 0,7 % za każdy rok nieprzepracowanych (nieskładkowych)
- 0,7 za okresy nieskładkowe za każdy rok okresu, który brakuje do pełnych okresów składkowych w wymiarze 25 lat do dnia, w którym rencista ukończyłby 60 lat.
Oczywiście, jeśli pozna się kwotę bazową na dany rok – można ją znaleźć na stronach ZUS i Ministerstwie Pracy i Polityki Socjalnej.
O ile emerytura jest wyliczana w sposób praktycznie jednakowy dla wszystkich uprawnionych , a decydująca rolę odgrywa to ile lat się pracowała i jak wysoka była odprowadzana składka, o tyle w wypadku renty są do niej uprawnione różne osoby . Renta może być przyznana z tytułu niezdolności do pracy, może być też renta rodzinna, po zmarłym członku rodziny,do której prawo ma kilka osób i to prawo często się zmienia. Niektórzy mają renty socjalne, bywają też nietypowe sytuacje, gdy renta jest zwiększona o połowę kwoty należnej emerytury. Typową rentę z tytułu niezdolności do pracy można policzyć według zamieszczonego tu schematu – jest najprostsza forma kalkulatora rent. Jednak prawidłowe obliczenie należnej renty potrzebna jest wiedza dotycząca zarobków, lat pracy.
Najprostsza sprawa jest z rentą socjalną, która wynosi 84% renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. O ile łatwo jest znaleźć kalkulator rewaloryzacji rent, o tyle bardzo trudno jest znaleźć kalkulator, który w pełni wyliczy należną rentę. Najczęściej są pod hasłem: kalkulator rent, artykuły omawiające zasady przyznawania różnego typu świadczeń i czasami sposobem ich obliczania.
Stronę odwiedzono z poniższych zapytań:
kalkulator renty
jak obliczyć rentę
jak obliczyć rentę kalkulator
jak obliczyć wysokość renty
renta kalkulator
« Previous Entries
emerytura, renta, zus
Comments are closed.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Tak jak napisał Mark wg kalkulatora możemy obliczyć w przybliżeniu emeryturę, a jak piszesz Sara Ty jeszcze nie wiesz jaką niezdolność do pracy lekarz orzecznik Ci przyzna z Twoim schorzeniem. Bo od tego też zależy wysokość renty i od wielu czynników.
"Wysokości renty ustala się w następujący sposób:
1) renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy:
- 24% kwoty bazowej,
- po 1,3% podstawy wymiaru za każdy rok okresów składkowych, z
uwzględnieniem pełnych miesięcy,
- po 0,7% podstawy wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych, z
uwzględnieniem pełnych miesięcy,
- po 0,7% podstawy wymiaru za każdy rok okresu brakującego do pełnych 25
okresów składkowych i nieskładkowych, przypadających od dnia zgłoszenia
wniosku o rentę do dnia ukończenia przez wnioskodawcę 60 lat, tzw. staż
hipotetyczny,
2) renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy - wynosi 75% renty z tytułu
całkowitej niezdolności do pracy,
3) renta szkoleniowa wynosi 75% podstawy jej wymiaru i jest niezależna od
wymiaru stażu ubezpieczeniowego. Renta szkoleniowa nie może być niższa
niż najniższa wysokość renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy."
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Zadam proste pytanie za sarę, umie ktoś policzyć, jeżeli dostanie dane? ...
Mawiają, że ZUS umie Nikt, na podstawie przedstawionych przez sarę danych nie powinien wyliczać jej świadczenia, bo ... nie wie co jest w aktach ZUS i tyle.
Na marginesie Waszych dywagacji, od decyzji ZUS można się odwołać. Wiem też, że choć to praktyka naganna, to zdarzało się, że sąd w postępowaniu odwoławczym powoływał biegłego, by ten zrobił wyliczankę.
Może nie zrozumiałaś mnie celowo, może Ci się nie chciało, ale to ... nieważne. Widziałem już paru... wyliczających sobie renty, generalnie nie bywały zgodne z tym co wyliczał ZUS.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum