Jest tu mase osób , które chcą ci pomóc. Wydaje mi sie, sorry, ale pytanie kim są te osoby? Może jeszcze inaczej, jesteś tu bo szukasz jakiejś odpowiedzi, więc odpowiadają, a to co ty zrobisz to już twoja decyzja. Na tym forum są lekarze brak radiologa, a on tu by sie przydał, bo opis może odbiegać od zdjęcia tak czasami sie zdarza choc raczej rzadko. Ja bym poszła do radiologa pokazała najpierw płytę a potem opis, żeby nie było wątpliwości. Krwioplucie najczęściej jest jednym z objawów jeśli chodzi o płuca, dochodzi do tego kaszel, duszności, ból w łopatce, spadek masy ciała. Tak przynajmniej u mojej mamy było. Dodam, że gdyby nie to forum, nie ta pomoc którą tu dostałam być może mamy by dzisiaj nie było.
Pozdrawiam.
prawie kazdy z uzytkownikow mial/ma do czynienia z choroba nowotworową i odpowiada na podstawie swoich doswiadczen i wiedzy na ten temat.Odnosze wrazenie , że szukasz tutaj kolejnej konsultacji lekarskiej a forum to nie gabinet lekarski i nikt Ci tu nie da zlotej rady jak ma wygladac dalesze postepowanie i leczenie . Dajemy wskazowki a co z tym zrobisz to Twoja sprawa.
Ponawiam do Ciebie pytanie, kim jesteś z wykształcenia?
myslę że wystarczy że odpowiem . Nie jestem lekarzem. Nie mam nic wspolnego z medycyną.
jestem także kimś , kto tutaj szukał pomocy , kiedy mój tata chorował na nowotwór płuc.
odpowiem słowami koszałkowej
Cytat:
prawie kazdy z uzytkownikow mial/ma do czynienia z choroba nowotworową i odpowiada na podstawie swoich doswiadczen i wiedzy na ten temat.Odnosze wrazenie , że szukasz tutaj kolejnej konsultacji lekarskiej a forum to nie gabinet lekarski i nikt Ci tu nie da zlotej rady jak ma wygladac dalesze postepowanie i leczenie . Dajemy wskazowki a co z tym zrobisz to Twoja sprawa.
man nadzieję że coś zdecydujecie w sprawie leczenia.
to juz pisałam , ale podkreślę raz jeszcze , tata ma lekarza prowadzącego , dla mnie jego decyzja byłaby wskazówką
pozdrawiam
_________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei.
To opis mojego najnowszego TK. Dużo ostatnio odpluwam flegmy. Proszę o jakieś wskazówki co dalej, co robić, nie wiem ... jak zinterpretować wynik. Wierzę, że osoby, które się na tym znają powiedzą mi co dalej.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2015-01-17, 17:21 ] Prosimy o dodawanie zdjęć w formie załączników do posta.
Nie interpretuje się oderwanego od całości jednego wyniku badania. Nie znamy żadnych szczegółów dot. Twojej choroby i leczenia - kiedy zdiagnozowano raka płuca, w jakim stadium zaawansowania, kiedy zakończyło się leczenie i jak ono dokładnie wyglądało, z jakim skutkiem zostało zakończone. Nie znamy żadnych wyników badań obrazowych, co jest istotne choćby z samego ich porównania do obrazu obecnego. W tej chwili możemy jedynie powiedzieć za opisem powyższego badania, że w stosunku do badania poprzedniego radiolog opisuje progresję choroby w zakresie węzłów chłonnych śródpiersia i zmian w płucu lewym, podejrzewane są także przerzuty do osierdzia.
Na pewno wymaga to konsultacji z onkologiem prowadzącym.
Dzięki. w poniedziałek mam wizytę. Wiem, że nie interpretuje się w oderwaniu od całości. Nie mam siły wrzucać wszystkich wyników, po prostu do poniedziałku chciałem usłyszeć jakieś info co może mnie czekać w dalszym postępowaniu
ZAMIESZCZAM HISTORIĘ MOJEGO LECZENIA OD SAMEGO POCZĄTKU, TĄ SĄ WSZYSTKIE DOKUMENTY JAKIE ZGROMADZIŁEM, UŁOŻONE CHRONOLOGICZNIE, WRAZ Z OSTATNIM TK Z WCZORAJ. MOŻE KTOŚ PRZEANALIZUJE CO DALEJ ROBIC, JAKIE SA MOZLIWOSCI LECZENIA, DODAM, ZE ZACZAŁEM OD 2 TYGODNI ODPLUWAC ZNACZNE ILOSC FLEGMY I OD KILKU MIESIECY MAM CORAZ SILNIEJSZE BOLE BARKOW, KREGOSLUPA I SZYJI, LYKAM KILKA TRAMALI DZIENNIE, BOL JEST SILNY, "SZCZYPIĄCY"
Wróciłem od onkologa. Dostałem tramal 100 mg oraz plastry z tramalem. Ponadto lekarz powiedział, że jest progresja choroby. Powiedział, że według tomografii nie ma nic w kościach. Powiedział też, że powinienem być leczony na ból. Zapytała czy chcę chemię. Powiedziałem, że jeżeli można to tak. Kazała zrobić wynik CRP i jonogram i morfologię i zadzwonić w poniedziałek, żeby umówić się na tę chemię.
Wierzcie mi, ściągnięcie ponad 40 zdjęć na dysk z fotosika (mimo prośby o wklejanie dokumentacji w formie załącznika do posta), zmniejszenie ich, usunięcie danych, przeczytanie i przeanalizowanie, plus połączenie z poprzednim wątkiem i uploadowanie tutaj - nie zajmuje 5 minut
Wątek scalony do poprzedniego, dotyczącego tego samego pacjenta i jego choroby.
Odnośnie bólu - Tramal może być za słabym lekiem, proponuję skonsultować się z Poradnią Leczenia Bólu celem zmodyfikowania leczenia p/bólowego.
Na razie do tramadolu można dobrać sobie paracetamol (Apap).
Co do dalszego ewentualnego leczenia - niestety w TK widać postęp choroby, radioterapia nie wchodzi w grę z racji płynu w opłucnej, chemioterapia będzie tu tylko próbą chwilowego "zaleczenia", leczenia paliatywnego niestety. Obawiam się, że więcej opcji nie ma.
Jaką chemię zaproponowano?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum