w końcu zdecydowałam się napisać.... podczytuję forum od lipca, ale jakoś nie mogłam się zebrać żeby napisać... chyba dlatego, że miałam nadzieję na jakiś cud i wierzyłam że nie będę musiała prosić o pomoc....
Sprawa dotyczy mojej cioci, dlatego nie jestem w stanie podać dokładnych wyników badań... ale dla mnie to bardzo ważne. Nie mam juz rodziców a ona ( siostra mojej mamy) jest dla mnie najbliższą ( poza dziecmi i mężem) rodziną.
Zaczęło się w czerwcu 2011 r. kiedy to okazało sie ze ciocia ma nie operowalny DRP. W lipcu i sierpniu przyjmowała chemię. W Tk wyszło że guz się znacznie zmniejszył... W listopadzie zaczęła serię naświetlań którą skończyła na początku stycznia. W lutym pierwszy przerzut w pachwinie a teraz drugi na skórze głowy. Zrobiono biopsję, zalecono RTG głowy i TK płuc żołądka wątroby.... Wiem niestety że nie ma szans na wyzdrowienie, chemii nie podadzą naświetlania też wątpliwe.
Moje pytanie do was co robić w przypadku nagłego pogorszenia. Lekarz powiedział, że teraz już tylko leczenie paliatywne, czyli rozumiem że w szpitalu jej trzymać nie będą. Gdzie szukać pomocy, czego można się spodziewać???
Do tego jest strasznie słaba w ogóle nie ma apetytu można coś zaradzić, przecież jak nie będzie jeśc to osłabnie zupełnie
Witaj, napisz z jakiego jesteś miasta, lub województwa, podeślę Ci listę Hospicjum domowych i stacjonarnych, prywatnych i Stowarzyszeniowych,
Należy udać się tam wcześniej, niż wydawałoby się.
Warunki przyjęcia do opieki hospicyjnej:
- rozpoznanie choroby nieuleczalnej, po zakończeniu leczenia przyczynowego,
- zgoda chorego na opiekę hospicyjną,
- skierowanie do hospicjum (od lekarza pierwszego kontaktu lub zalecenie karty informacyjnej ze szpitala),
- posiadanie ubezpieczenia.
Bez tego pewnie będą góry lodowe do przebrnięcia, mimo, iż Instytucje i miejsca Hospitacyjne często wychodzą na przeciw pacjentowi i robią wszytsko, żeby ratować...Cudowne miejsca wsparcia, cudowni ludzie, warto tam podejść i chociaż porozmawiać, co oferują, jaki mają sprzęt, koncentratory powietrza, glukometry, łóżka rehabilitacyjne - wszystko co może być potrzebne.
Hospicja są domowe - dla rodziny i chorego wydają się bliższe, z racji bycia z chorym cały czas w warunkach domowych no i stacjonarne w Placówce - wskazane dla Pacjentów wymagających dodatkowego sprzętu którego nie da się zainstalowac w warunkach domowych.
Trzymaj się mocno, życzę siły sporej
takiej bez końca
M.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum