1. Polypus mucosus endometrialis cyusticus
Cech złośliwości nie stwierdzono
2. Drobne fragmenty endocervix pokryte nabłonkiem gruczołowym
3. Drobne fragmenty endometirum bez cech sekrecji
4-5 Adenocarcionoma endometriale G3 ( wariant z różnicowaniem płaskonabłonkowym)
Po tym rozpoznaniu miała zabieg usunięcia macicy z przydatkami ( w lutym 2013 ).
Badanie histopatologiczne
Rozpoznanie kliniczne: Ca.corporis uteri
Opis makroskopowy:
Rozcięta macica
1. Szyjka szara, gładka śr 3.5 cm z wybroczynami 2 fr. 1xcz
2-3 Kanał dł 2.5 cm błona sluzowa cienka z nielicznymi torbielkami śr. do 0.5 cm
2xcz Trzon rozcięty o wymiarze 6x5x4 cm o ścianie grubości 2.5 cm
4. Ok. ujścia wew. błona śluzowa cienka 1xcz
5-7 Trzon na przekroju z nierównym szarym naciekiem 3xcz
8-9 Rogi macicy 2xcz
10-11 Przymacicza skąpe, włókniste 2xcz
12 Przydatki I
Jajnik 1.5x1x1 cm z białoszarym guzem na przekroju śr 1 cm zrazowatym 2fr 1xcz
13. Jajowód I o nieco poszerzonym świetle
14. Przydatki II
Jajnik 2x1x1 cm na przekroju z torbielką śr 0.6 cm, jajowód cienki makro b.z 1xcz
15-18 Dopuszczono z trzonu 6fr 4xcz
19-23 Dopuszczono z kanału i tarczy 13 fr 4xcała szyjka
ROZPOZNANIE
Kod: Y.99.90-18x
1 i 19-23 Tarcza szyjki pokryta jest nabłonkiem wielowarstwowym płaskim. Obecne są torbielki śluzowe ( Ovula Nabothi)
2-3 Kanał szyjki wysłany jest nabłonkiem gruczołowym. Obecne są torbielki śluzowe
4 Ujście wewnętrzne wolne od utkania nowotworowego
5-7 i 15-18 Endometrium atrophicum. Adenomyosis.
8-11 Tela neoplasmatica absenta.
12 Cystes parvae a inclusione
Jajowody o budowie zwykłej. Przebadano wycinki prawie całej macicy i nie stwierdzono obecności utkania nowotworowego. W łączności z badaniem nr 1 Adenocarcinoma endometriale G3 ( wariant z różnicowaniem płaskonabłonkowym ) pTxNxMx
Bardzo przepraszam za taki długi wstęp - nie chciałam niczego pominąć. Niepokoję się tymi wynikami, nie wiem jak je rozumieć. Zdaję sobie sprawę ,że G3 to bardzo wysoka złośliwość. Mam będzie miała wizytę onkologa końcem kwietnia.
W wyniku histopatologicznego przebadania usuniętego mięśniaka (próbki nr 4 i 5)
stwierdzono obecność gruczolakoraka (adenocarcinoma) o wysokim stopniu złośliwości (G3).
Nie podano rozległości nacieku nowotworowego, a co za tym idzie, jego zaawansowania,
jednak biorąc pod uwagę jego ograniczenie do mięśniaka można przypuszczać, że mogło nie być znaczne.
W wyniku przebadania usuniętej macicy wraz z przydatkami nie stwierdzono obecności nowotworu,
co lekarz opisujący oznaczył pTxNxMx
(tzn. histopatologicznie nie można ocenić zaawansowania guza pierwotnego, przerzutów lokalnych, odległych).
Do wyjaśnienia (z lekarzem opisującym wynik tego badania) pozostaje brak odniesienia się w tym wyniku do próbek nr 13 i 14, które nie figurują w wynikach ('ROZPOZNANIE').
Możliwe, że naciek nowotworowy był ograniczony jedynie do wcześniej usuniętego mięśniaka,
wtedy w kolejnym badaniu histopatologicznym nie wykryto go w pozostałych tkankach (macicy),
jednak wiążąca interpretacja tego należy do Twojego lekarza.
Pozwala to mieć uzasadnione nadzieje na powodzenie leczenia.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie pisałam dłużej gdyż w "sprawach onkologicznych" nic się nie działo nowego. Było to spowodowane tym,że w dniu kiedy mama miała trafić do onkologa-ginekologa, dostała mikro udaru. Na szczęście cofnął się prawie całkowicie.
W tej chwili mama dostała skierowanie na 25 naświetleń. Jestem zaskoczona, gdyż dzisiaj markerem ma popisane plecy i powiedziano jej, że będzie miała naświetlania leżąc na brzuchu. Czy to jest normalna procedura? Czy ktoś może mi napisać jakie skutki ma takie naświetlanie, ewentualnie jak można mamie pomóc... Lekarka wspomniała też o diecie,że nie wolno jej jeść nic surowego.
Szukam trochę po forum i może uda mi się coś odnaleźć na ten temat, ale jeżeli ktoś byłby tak miły i mi odpisał to będę bardzo wdzięczna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum