Hej.
Wracam z wynikami rezonansu. Cóż, chyba nie jest zbyt kolorowo, i pierwszy raz faktycznie się boję.
"Tak jak we wcześniej wykonanym badaniu w sekwencji dynamicznej po dożylnym podaniu środka kontrastowego uwidoczniono punktowe wzmocnienia w obrębie kwadratu dolno - zewnętrznego piersi lewej oraz niewielkie obszary w obwodowej części piersi prawej.
W stosunku do poprzedniego badania na granicy kwadratów zewnętrznych piersi lewej pojawiło się nowe ognisko wzmocnienia, nieobecne poprzednio zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie jednego z naczyń krwionośnych, zmiana wykazuje krzywą typu I - może odpowiadać naczyniakowi. Do przodu od tego ogniska uwidocznia się kolejne ognisko wskazujące nieco słabsze wzmocnienie, również nieobecne poprzednio, z krzywą typu II - zmiana niejasna.
Dodatkowo bardzo dyskretna progresja pojedynczego z węzłów chlonnych w lewym dole pachowym. Wymiary opisywanych poniżej ognisk wzmocnienia wynoszą odpowiednio : 7x3 mm, kolejne z ognisk 8x5 mm. W pozostałym zakresue obraz obu piersi nie uległ istotnym zmianom w stosunku do poprzednio wykonanego badania.
WNIOSKI:
W bieżącym badaniu pojawiły się dwie nieobecne poprzednio zmiany po lewej. Pierwsza wykazuje nieco większe wzmocnienie i krzywą wzmocnienia typu I około 7x3mm - mogąca odpowiadać naczyniakowi, oraz kolejna nieco słabiej odgraniczona zmiana wykazująca krzywą wzmocniena typu II o wymiarach 8x5mm - zmiana niejasna.
Obie zmiany położone są na granicy kwadratów zewnętrznych piersi lewej.
Dodatkowo bardzo dyskretna progresja wielkości pojedynczego z węzłów chłonnych w lewym dole pachowym. BIRADS 3"
Dostałam skierowanie na biopsję gruboigłową pod kontrolą USG - idę za dwa dni. Tylko, że poprzednio taka biopsja mylnie wykluczyła nowotwór, i to dwukrotnie!
Co jeszcze teraz mogę zrobić? Wyniki będę mieć dopiero pod koniec października - czy ten okres czekania coś zmienia, próbować go przyspieszyć badaniem prywatnym? Teraz, po rezonansie na jego wyniki też czekałam prawie miesiąc.. trochę dołujące, czuję, że ten czas będzie się pewnie strasznie dłużyć.
Staram się sobie wmówić, że to mogą być łagodne zmiany, że BIRADS tylko 3, ale ten węzeł chłonny mnie niepokoi.. jakie mogą być przyczyny jego powiększenia? :(
Pozdrawiam wszystkich,
Agnieszka