Dziękuję bardzo za to wszystko,czego do tej pory dowiedziałam się od Was w temacie choroby mojej mamusi Odezwę się we wtorek po konsultacji - Pozdrawiam serdecznie ...
Witam jesteśmy już po konsultacji z panią doktor onkolog. Nie jest potrzebna ani chemia , ani naświetlania. Pani doktor zleciła tylko badanie krwi LDH i marker SCC .Jeśli nie będą podwyższone to póki co zostajemy jak na razie pod kontrolą przychodni torako.
Witam serdecznie . Wyniki badania krwi LDH i marker SCC w normie - kolejne za 2 miesiące.
Zaczęłam się niepokoić, ponieważ mamie drętwieje lewa dłoń - od łokcia aż po same palce jest sporo zimniejsza od prawej i znacznie mniej sprawna - czy to może mieć coś wspólnego z operacją jaką przeszła? A jeśli tak - to jakie działania podjąć?
Przyczyn drętwienia ręki jest bardzo dużo, od bardzo poważnych po błahe.. Dlatego konieczne jest przeprowadzenie różnicowania opartego na bezpośredniej rozmowie z chorą i badaniu lekarskim... W najlżejszym przypadku wystarczy dodanie do diety minerałów, witaminy B6 i objawy ustępują.
Byłyśmy wczoraj u lekarza pierwszego kontaktu. Pani doktor po zbadaniu mamy wykluczyła serce i skierowanie na rtg lewego barku. Wizytę w torako mamy dopiero 19 września.
W przewodniku dla chorych na raka płuc wyczytałam że drętwienie kończyn może być wynikiem chemioterapii która była zastosowana nawet kilka lat wcześniej - co tyczy się mojej mamy, bo 4 lata temu miała raka krtani i zastosowaną chemio i radioterapię. Ale piszą tam również, że drętwienie kończyn i zawroty głowy (które też ma) mogą świadczyć o przerzutach do innych narządów - CO WY NA TO ?
[ Dodano: 2012-09-02, 16:40 ]
Ps. RTG lewego barku nic nie wykazało . Pozdrawiam
Jeśli mamy się odnieść do tego, co napisano w przewodniku, to zgadzamy się z tym
Natomiast jeśli pytasz co te objawy oznaczają u Twojej mamy - bez badań nie da się tego stwierdzić.
Może warto by zrobić USG Doppler tętnic i żył kończyn górnych i sprawdzić, czy to nie jakaś sprawa naczyniowa?
Jeśli mamy się odnieść do tego, co napisano w przewodniku, to zgadzamy się z tym
Natomiast jeśli pytasz co te objawy oznaczają u Twojej mamy - bez badań nie da się tego stwierdzić.
Może warto by zrobić USG Doppler tętnic i żył kończyn górnych i sprawdzić, czy to nie jakaś sprawa naczyniowa?
Tak pytam o obiawy . Też o tym myślałam... USG Doppler to chyba najrozsądniejsze wyjście na tą chwile - dzięki
[ Dodano: 2012-09-02, 17:51 ]
Jolana napisał/a:
Czy byłyście z tym problemem u neurologa?
Mama do neurologa zapisana jest na 7 września - czyli lada chwila. Zobaczymy co powie ten specjalista. A masz może jeszcze jakieś sugestie? Bo ja jestem przerażona możliwością przerzutów !
[ Dodano: 2012-09-02, 18:27 ]
Ale z drugiej strony mama miała robione markery pod kontem płaskonabłonkowego i wyszły w normie... wiec to chyba nie powinien być przerzut - sama już się pogubiłam :(
Po wykonaniu pełnego badania neurologicznego w gabinecie ( przedmiotowego i testowego ), lekarz zaproponuje leczenie lub ewentualne dalsze postępowanie diagnostyczne...
Dagmara, zaczekajmy na wyniki konsultacji neurologicznej.
Ale z drugiej strony mama miała robione markery pod kontem płaskonabłonkowego i wyszły w normie...
Należy pamiętać, że nie można polegać tylko na markerach jako badaniu diagnostycznym pod kątem wznowy/progresji nowotworu.
Często markery są w normach, mimo istnienia aktywnej choroby nowotworowej, czasem też bywają podwyższone mimo braku raka. Nie jest to więc wybitnie jednoznaczne narzędzie diagnostyczne.
Witam po długiej nieobecności ... jednak ta niesprawna reka mojej mamy - to był przerzut guza z płuc do głowy :( Dostała jakby atak padaczki ręki ,na pogotowiu zrobili TK głowy i się okazało...od czego to wszystko. Diagnoza 10 października a 17 operacja w Łodzi.Mama jest już w domu - czuje sie dobrze,ale czeka nas jeszcze naświetlanie i chemia. Pozdrawiam Wszystkich
Witam. Proszę o pomoc w odczytaniu TK.
Stan po kraniektomii czołowo - skroniowej prawostronnej - na sklepistości prawej półkuli w płacie czołowym niewielki obszar malacji. Dodatkowo w prawej półkuli w okolicach skroniowej i potylicznej widoczne są nieregularne, hypodensyjne obszary obrzękowe bez ognisk patologicznego wzmocnienia pokontrastowego. Poza tym tkanki mózgowia bez zmian ogniskowych. Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony. Zbiorniki podstawy prawidłowego kształtu bez zniekształceń i przemieszczeń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum