Witam,
Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań:
rtg: wzmożenie rysunku oskrzelowego w dole płuca prawego. Porzeszenie cienia obu wnęk.
TK: badanie jednofazowe po podaniu 100ml kontrastu. Powiększone węzły chłonne; poniżej rozwidlenia tchawicy konglomerat 40x26 m, przedchtawiczne 9 i 8 mm, przyaortalne 12 mm; wnęk po stronie prawej 20, 12, 9 mm, po stronie lewej 14, 8 , 7 mm. W segmencie 3 płuca lewego okrągły guzek, węzeł chłonny około 8 mm średnicy. Drobne zmiany guzkowe w obu płucach, najbardziej nasiolone w polach środkowych. Płuca bez zagęszczeń miąższowych, bez zmian ogniskowych.
To są jedyne wyniki badań jakimi do tej pory dysponuje. Proszę o możliwą interpretację
Obraz jak najbardziej niepokojący. Sugeruje proces nowotworowy albo bardzo burzliwą reakcję zapalną. Moim zdaniem opis mało profesjonalny, bo nieprecyzyjny.
Konieczne dalsze badania. Moim zdaniem badanie PET mogłoby pomóc w dalszej diagnostyce.
Powinno się też zbadać krew pod kątem markerów.
mam nadzieje, że wynik ostateczny nie okaże się najgorszym. Jutro mam spirometrię, a w sobotę wizytę u pumonologa. Poinformuję o dalszych krokach i wnioskach od lekarza.
ps. wynik mnie bardzo zaskoczył. ogólnie czuję się dobrze, a badanie było zlecone ze względu na kaszel, jaki mnie męczył od 2 miesięcy... nic wielkiego...
Diagnoza pulmonologa: 90% - Sarkoidoza, ale należy wykluczyć pozostałe przyczyny... skierowanie do szpitala na badanie. Termin wizyty w szpitalu dopiero na wrzesien/pazdziernik, pozostaje więc cierpliwość...
Zgadzam się z Elą 1 - to stanowczo za długie oczekiwanie.Szukaj innego ośrodka lub staraj się przyspieszyć termin. Ja zawsze zostawiam numer telefonu i proszę o telefon jakby zwolniło się miejsce i już tym sposobem przyspieszyłam niektóre badania taty.
Mój tata czekał na przyjęcie na pulmonologię przeszło trzy tygodnie,ale wtedy nie wiedzieliśmy,że jest podejrzenie raka płuc, lekarka mówiła o pylicy.Gdybym miała tą wiedzę co teraz zrobiłabym wszystko, by przyspieszyć przyjęcie.
A na podstawie czego takie wysokie prawdopodobieństwo sarkoidozy? Samego obrazu TK?
Diagnoza na podstawie TK i RTG (badania byly robione kilka dni temu).
Na jakie badanie masz to skierowanie?
Lekarz wspominał m.in. o bronchoskopii, plus inne, których nazw nie pamiętam. Ale powtarzał, że nie mam czym się martwić.
w jakim jesteś wieku?
28 lat
czy jesteś palaczem tytoniu (jeśli tak, ile tzw. paczkolat?)
nie, nie pale i nie paliłem wcześniej
czy kiedykolwiek chorowałeś na nowotwór złośliwy?
nigdy (w rodzinie chorowała moja babcia)
kiedy zostało wykonane wcześniejsze RTG (rok/dwa/trzy wcześniej?) i czy obraz był wtedy prawidłowy?
to było pierwsze RTG i TK w moim życiu.
W sumie nie mam objawów takich jak rumień, puchnące kostki czy zapalenie stawów, ale lekarz powiedział, że na podstawie obrazu tk jest pewien, że to nie nowotwór. Czy powinienem się obawiać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum