Widzę Jolcia 1 ,że jesteś na forum.
Może zdąrzę i przeczytasz jeszcze dzisiaj dietę.No to Kochani zaczynam.Może komuś się przyda.
Liczba kalorii na dobę 1600-1800 kcal
Rozkład dzienny
śniadanie I 400-450 kcal
śniadanie II 240-270 kca
Obiad 480-540 kcal
podwieczorek 160-180 kcal
kolacja 320-360kcal
ilość mięsa dziennie ok.200-360 kcal
ZALECANE
Pieczywo
chleb pszenny,bułki pszenne,biszkopty na białkach,sucharki,makarony,kasza,ryż,soja
Napoje
kawa zbożowa,słaba herbata,napoje mleczno owocowe,wody niegazowane,jogurt,mleko powyżej 2% tłuszczu,kefir,maslanka
Nabiał
mleko3,2% tłuszczu,jogurty z większą zawartościątłuszczu,tłuste sery białe i żółte,ser topiony,białko jaja
Tłuszcze
oliwa z oliwek,rzepakowy-bezerukowy
Mięso
kurczak,indyk,królik,dorsz,sola,panga,mintaj,tłuste ryby
Warzywa i owoce
suche nasiona roślin strączkowych,fasola szparagowa,groszek zielony.Świeże gotowane warzywa,soki warzywne
Ziemniaki
gotowane,puree
Przyprawy
sok z cytryny,zielona pietruszka,zielony koperek,rzeżucha,cynamon,majeranek,wanilia
Desery
kisiele,budynie na tłustym mleku
Przygotowania potraw
gotowane,duszone
Alkohole
brak
druga grupa WARUNKOWA
raz w tygodniu
Pieczywo
pieczywo cukiernicze drożdżowe
Napoje
mleko odtłuszczone,ograniczyć słodkie soki i spożywać je tylko w towarzystwie innych posiłków
Nabiał
mleko odłuszczone,chude sery białe i żółte,całe jajka
Tłuszcze
oleje słonecznikowy,sojowy,masło,miękkie margaryny
Mięso
cielęcina,wołowina
Warzywa,owoce
słodkie owoce i soki tylko w towarzystwie innych posiłków
Ziemniaki
pieczone
Przyprawy
ocet winny,sół,przyprawy typu vegeta,papryka słodka,estragon bazylia,tymianek,kminek
Desery
unikaćsłodkich ciast
Alkohole
wyjątkowo w lekach
NIE ZALECANE
Pieczywo
pieczywo bardzo świeże,chleb żytni,chleb razowy,pieczywo chrupkie,pieczywo z dodatkiem ziaren,słodkie pieczywo cukiernicze
Napoje
alkohol,kakao,płynna czekolada,kawa prawdziwa,mocna herbata,wody gazowane,wody sztucznie barwione,pepsi-cola,coca-cola
Nabiał
Żółtka od jaja /max 2-3 tygodniowo/
Tłuszcze
smalec,słonina,boczek,margaryny twarde
Mięso
wieprzowina,baranina,gęsi,kaczki,dziczyzna,flaki,podroby /wątroba,nerki/
Warzywa,owoce
warzywa kapustne,cebula,czosnek,pory,ogórki,brukiew,rzodkiewka,kalarepa,gruszki,czereśnie,daktyle,figi,owoce marynowane
Ziemniaki
smażone z tłuszczem,frytki,krążki,chipsy
Przyprawy
ocet,pieprz,ostra papryka chili,curry,musztarda,ziele angielskie,liść laurowy,gałka muszkatatowa,gorczyca
Desery
słodkie ciasta,torty,kremy,czekolada,batony,orzechy
Przygotowanie potraw
smażone,grilowane
Alkohole
wszystkie
Na podstawie tych informacji córka opracowała mi dietę szczegółówą na dwa dni.Prześlę ją w następnym poście.Jedzonko jest bardzo dobre.Tego gada należy dodatkowo zagłodzić
[ Dodano: 2012-05-06, 02:18 ]
przesyłam cd diety na dwa dni
śniadanie I : bułkapszenna/218/+ 1 połówka z oliwa zoliwek /1 łyżka 82kcal/ druga połówka z serem białym /2 łyżki 74kcal/ sok marchwiowy szklanka 85 kcal
śniadanie II otreby pszenne ze szklanką mleka 133 kcal,skibka chleba /64kcal/z szynką z indyka - 1 plasterek
Obiad:Tortila /200kcal/z kurczakiem /małe kawałki kurczaka ugotowane na parze,150g,/150kcal/,ryżem,groszek zielony,marchewka..2 plastry żółtego sera /114kcal/pokroić w cieńkie plastry.To wszystko wymieszać.Można dodac też pietruszkę do smaku.Zawinąć w tortilę i podgrać w mikrofalii przez 30 sekund,żeby była ciepła.To jest bardzo dobry obiadek.Tortilę układasz w kopertę.
podwieczorek
kisiel /200g,130kcal/można dodać dwie łyżki śmietany 30% i ubić/2łyżki,60kcal/
kolacja
makrela /130g,287 kcal/
1 skibka chleba /64 kcal/
II dzień
śniadanie :1 kromka chleba pszennego /64kcal/ z serem topionym edamskim 25g-jeden trójkącik /77kcal/
1 kromka pszennego chleba /64kjcal/ z serem białym tłustym /2 łyżki -77 kcal/ 1 białko/49kcal/
sok marchwiowy /1 szklanka 85 kcal/
sniadanie drugie: Kawa zbozowa,jogurt naturalny 2,5% tłuszczu z wanilią 1 szklanka /150 kcal/
szynka z indyka 3 plasterki /75g,75kcal/
Obiad: ziemniak puree zaskórką,1 sztuka /90g,70kcal/ + mleko do puree /32,5kcal/
łosoś gotowany na parze 150 g /342 kcal/
gasola szparagowa,1 garść,ok 90g /24kcal/
podwieczorek:budyń waniliowy w proszku /1łyżeczka proszku budyniu,30 kcal,robiony w szklance 3,2% mleka / 1 szkalanka mleka 133 kcal/
kolacja:sałatka z kurczakiem
1/2 piersi z kurczaka /85g,130 kcal/gotowana na parze,1 łyżka oliwy z oliwek /10g,82kcal/
3 łyżki ugotowanego ryżu 44 kcal
brokuły 100g-1/4 całej sztuki 27 kcal,marchewka 1 sztuka 45 g,12 kcal
No skończyłam
Chciałam jeszcze napisać,że pokazałam to swojemu lekarzowi dietetykowi i powiedział,że jest bardzo dobrze dieta ustawiona.
Życzę smacznego oraz zagłodzenia tego wstrętnego gada co jest w nas.
[ Dodano: 2012-05-06, 10:47 ]
Powiedżcie mi proszę,co oznacza strzałka w kółku pod profilem.Nadusiłam na nią i zmienił się kierunek strzałki.Coś żle zrobiłam.Co zrobić,żeby srzałka wróciła na swoje miejsce
pozdrawiam wszystkich
[ Dodano: 2012-05-06, 11:57 ]
[quote="JustynaS1975"]
irena1949 napisał/a: |
Justynko wprowadziłaś mnie w dobry nastrój.Dziękuję Tobie bardzo. |
Proszę bardzo Miło mi. Korzystaj jak najwięcej z dobrych dni
Justynko widzę ,że jesteś na forum.
Pod twoim profilem nacisnłam na kółeczko ze strzałką.Byłam ciekawa co tam jest.Teraz nie chce ta strzałak wrócić na swoje miejsce.Jeżeli to miałoby oznaczać,że nie chcę z Tobą rozmawiać to nie jest prawdą.Nie wiem co mam zrobić,żeby ta strzałka wróciła na swoje miejsce.Jestem samoukiem komputerowym i ciagle się pytam.
serdecznie Ciebie pozdawiam