Dzień dobry,
podczas badania usg jamy brzusznej został u mnie zdiagnozowany guzek o średnicy 0,9 cm. Radiolożka z dużym przekonaniem powiedziała, że jest to naczyniakomięśniotłuszczak i wymaga zgodnie z procedurami kontrolnego badania USG za pół roku, ale zmiana ta nie wygląda podejrzanie.
Chciałam zapytać o opinię na ten temat - czy bezpiecznym sposobem postępowania jest czekać aż pół roku z kontrolą?
Myślałam, żeby powtórzyć badanie USG za miesiąc.
Poniżej zamieszczam fragment opisu USG:
"Nerki położone w miejscu typowym, prawidłowej wielkości i kształtu. Warstwy miąższowe grubości do 2,0 cm. W obrębie środkowej części warstwy korowej nerki prawej widoczne jest dobrze ograniczone, owalne ognisko średnicy 0,9 cm o morfologii AML - do kontroli za 6 m-cy ze względu na pierwsze rozpoznanie. Obie nerki o prawidłowym zróżnocowaniu miąższowo-centralnym. Układy kielichowo-miedniczkowe bez cech poszerzenia i widocznych złogów".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum