Nie jestem lekarz ale spadek PLT jest nieznaczny i wydaje mi sie że nie ma się czym przejmować. Dla pewności możesz za jakiś czas powtórzyć morfologie.
Wiem,że to mało itp ale chciałem zapytać i pytałem, czy to jest związane z TK.
Ponieważ przed TK musi być badanie PLT. Więc tak się tylko zastanawiałem czy to ma zwiazek z przebytym badaniem TK.
Seba
Ela1 ma rację, 148 to całkiem przyzwoity wynik. Plytki spadaja mocno po chemii, ale nawet jak sa 120 to chemie się jeszcze dostaje, więc u Ciebie tragedii nie ma, nie zamartwiaj się nimi
Wiecie ja się nie martwie, mogłem napisać że się nie martwie, tylko kombinowałem z czego może byc spadek. Wiecie, już nie chce mi się szukać po necie tego i owego, dlatego ogólnie zapytałem.
Właściwie zapytałem z powodu tego, że często słyszałem że mam gestą lub bardzo gęstą krew od lekarzy. Nigdy do tego nie przywiązywałem uwagi. Myślałem że PLT jest związane z gestością /własnie zerknąłem na gogle i wiem że nie, jednak sporo stron i słabi mnie to szukanie/
A wie ktoś jakie jest oznaczenie w badaniach krwi na gęstość ?
Seba
Ale płytki jakiś związek z gestością krwi maja jednak, bo zawsze jak jest ich więcej, powyzej normy - np. 400 i więcej to może sugerować zbyt gestą krew i tendencje do zakrzepu. Mój Tata miał ciężki zakrzep, to potem kontrolnie badał non stop:
wskaźnik protrombinowy, INR - o którym wspomniała Peti i własnie płytki krwi...
poszukam starszych badań i sprawdze jak to faktycznie było/jest.
Dziś byłem kontrolnie USG jądra zrobić, bo od listopada nie było robione.
Wyszło ok wszystko.
18 lutego wizyta onkologiczna i dowiem się kiedy następne TK.
Wszyscy którzy biorą chemie/radioterapie powinni uzupełniać dobroczynne bakterie w jelitach. Typowe kwaśne mleko lub probiotyki w aptece mozna kupić. Sklepowe Bio jogurty itp odpadają.
Natomiast do uzupełnienia wiekszości witamin i mikro elemantów można stosować drożdże piekarnicze. W ilości 1 łyżeczka na szkalnke wrzątku -koniecznie wrzątkiem zalać. Jak sie przestudzi do smaku łyżeczka miodu/cukru.
Nie wolno tych akurat drożdży jeść na surowo bo dochodzi do fermentacji i może być samopoczucie kiepskie. W tym przypadku chodzi o witaminy inne związki których wrzątek nie zabija. Na dobe 1-2 szklanki nie więcej i to moga pić wszyscy.
/tanie i naprawde skuteczne/
Pijemy od wczoraj i jest naprawdę leprze samopoczucie.
RJForum jest prywatną inicjatywą poświęconą wyłącznie nowotworom jądra, niczemu innemu. Dzięki rozdzielności na RJForum mogą pojawiać się informacje niezależnie od Forum-onkologicznego, osobne forum może być moderowane zgodnie z zasadami opisanymi w osobnym regulaminie, w końcu poświęcone jest tylko ściśle jednej chorobie z całą specyficznością dotyczącą tego schorzenia. Celem powstania RJForum było dostarczanie specjalistycznej, rzetelnej wiedzy polskim pacjentom, ich rodzinom a także... nie ukrywajmy lekarzom. Tematy tam nie giną pośród innych chorób uroonkologicznych (nowotwory stercza, pęcherza, nerki). Po części już zrealizowaliśmy niektóre założenia. A z Forum-onkologicznym jesteśmy w bardzo dobrych kontaktach. Nie ukrywajmy, takiego wsparcia psychicznego jak tutaj nie ma nigdzie.
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum