RTG KLP:
Przepona splaszczona.zrosty na prawym zarysie przepony. Katy przeponowo-zebrowe wolne. Duze 6,1x6,3cm guzowate zaciemnienie w srodkowym odcinku lewego pola plucnego w lacznosci z lewa wneka, dosc dobrze dobrze odgraniczone od otoczenia. Niewielkie zmiany wlokniste w dolnym odcinku prawego pola plucnego.
prosze moze ktos mi to wytlumaczy, jest to wynik mojego 77 letniego ojca, ktory od poniedzialku jest w szpitalu, lekarz mowi o raku, nic wiecej nie chce powiedziec dzis mial robiony TK, jutro bronchoskopie, a ja umieram ze strachu .
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2015-02-18, 21:09 ] Bardzo prosimy o stosowanie akapitów.
Na bazie RTG można postawić podejrzenie nowotworu, ale konieczne są dalsze badania - TK już wykonano, należy zaczekać na wynik oraz na wynik bronchoskopii, wówczas będzie można powiedzieć coś więcej.
Z jakiego powodu wykonano RTG, były jakieś niepokojące objawy? Pali/palił?
Kiedy było ostatnie RTG przed powyższym?
tato nigdy nie pil i 32 lata temu rzucil palenie , a ostatni RTG byl 2 lata temu. Dzis juz wiem ze jest to guz nie operacyjny i tato czeka na wynik z bronchoskopii .Napiszcie mi prosze co dalej bo ze ma guzai powiekszone wezly chlonne to wiem
Nie mając żadnych wyników, choćby TK klatki, niestety niczego więcej nie powiemy.
Dzis juz mam wynik TK;po kontrascie.
TK KLP:
W gornym biegunie wneki pluca lewego widoczny guz o wymiarach 71x50x50 z niewielka centralna komorą powietrzną. Zmiana amputuje oskrzele płata gornego oraz gałęzie żyły płucnej górnej a takze znacznie uciska tętnicę płatową górną (jej światło nitowate w obrazie guza). Plat górny płuca lewego o zmniejszonej objetosci, obwodowo do masy guza widoczne zmiany środmiąższowe - wynik gorszego upowietrzenia i lub niedokrwienia miąższu.
Liczne, patologiczne węzły chłonne w obrębie śródpiersia (wielkości do 24x16 mm w oknie aortalno -płucnym, 28x32mm pakiet pakiet podostrogowy oraz we wnęce płuca prawego wielkości do 25x16 mm).
Nadprzeponowo w płatach dolnych obu płuc oraz płacie środkowym płuca prawego widoczne cechy umiarkowanego zwłóknienia pod postacią plastra miodu z niewielkimi rozstrzeniami z oskrzeli z pociągania.
Prawidłowy obraz struktur naczyniowych w śródpiersiu górnym. Aorta o prawidłowej szerokości z uwapnionymi blaszkami miażdżycowymi. Pień płucny, centralne naczynia płucne o prawidłowym przebiegu i szerokości. Prawidłowa grubość ściany osierdzia, nie stwierdza się obecnosci płynu w jamie osierdzia. Prawidłowa grubość przełyku.
Wzdłuz tylnej ściany obu płuc widpczne dyskretne, krótkoodcinkowe blaszkowate zgrubienia opłucnej.
Niestety na wynik z bronchoskopii jeszcze czekamy, ale napewno ten wynik juz cos mowi
Basia5555, takie zaawansowanie choroby z dużym prawdopodobieństwem oznacza, że mamy do czynienia z nowotworem złośliwym. Guz płuca jest duży, uciska i nacieka istotne struktury co moim zdaniem oznacza cechę T3. Tutaj o wysokim stopniu zaawansowania choroby decyduje zajęcie węzłów we wnęce płuca prawego, co oznacza cechę N3. Czyli w skali TMN http://www.forum-onkologi...-tnm-vt1121.htm daje stadium IIIB. Wszystko zależy od wyniku badania patomorfologicznego i decyzji lekarzy jak zacząć leczenie. Do kompletu badań potrzebne jest jeszcze co najmniej USG jamy brzusznej. Niemniej jednak poczekajmy na wyniki bronchoskopii.
Basia5555, takie zaawansowanie choroby z dużym prawdopodobieństwem oznacza, że mamy do czynienia z nowotworem złośliwym. Guz płuca jest duży, uciska i nacieka istotne struktury co moim zdaniem oznacza cechę T3. Tutaj o wysokim stopniu zaawansowania choroby decyduje zajęcie węzłów we wnęce płuca prawego, co oznacza cechę N3. Czyli w skali TMN http://www.forum-onkologi...-tnm-vt1121.htm daje stadium IIIB. Wszystko zależy od wyniku badania patomorfologicznego i decyzji lekarzy jak zacząć leczenie. Do kompletu badań potrzebne jest jeszcze co najmniej USG jamy brzusznej. Niemniej jednak poczekajmy na wyniki bronchoskopii.
Dziękuje bardzo i z niepokojem czekam na wynik z bronchoskopii, ktory ma byc w tym tygodniu.
i nie moge z tym zyc ciagle pytam dlaczego dlaczego ,co dalej bedzie ?
Basiu będziesz z tym żyła tak jak my wszyscy, będziesz silna i walcząca bo masz o kogo walczyć i jesteś teraz swojemu Tacie szczególnie potrzebna.
Nie zadawaj sobie pytań dlaczego, bo Cie to przygnębia i osłabia psychicznie a teraz musisz być silna a odpowiedzi na to pytanie i tak nie otrzymasz, tak jak i my wszyscy tutaj.
Życzę Ci ogromnej siły psychicznej i fizycznej, pozdrawiam.
[jeśli odpowiadasz na ostatniego posta w wątku, nie ma potrzeby cytować go w całości]
Witam . zalczam wynik badania histopatologicznego mojego taty;
Histpat: Wycinki z oskrzela płata górnego lewego: Carcinoma nonmicrocelluare male differentiatum. Komórki nowotworowe o immunofenotypie TTF-1 (-)/p63 (+), który sugeruje różnicowanie płaskonabłonkowe, które dodatkowo mogą potwierdzić dwie bardzo drobne "perły rogowe" luźno leżące wśród skrawków. Drugi wynik TTF-1 (-) p63 (+), wszystkie komorki nowotworowe wykazuja dodatni odczyn.
Stwierdzono raka niedrobnokomórkowego nisko zróżnicowanego, a więc niestety typ najbardziej złośliwy histologicznie.
Immunohistochemia sugeruje podtyp raka płaskonabłonkowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum