Nareszcie skończyłam 6 tydzień naświetlań !!!!
Mam ogromną nadzieję, że leczenie będzie skuteczne i nie będzie wznowy.
Jeśli chodzi o skutki uboczne po 6 tygodniu:
Ogólne i ciągłe zmęczenie i osłabienie.
Brak smaku.
Suchość w jamie ustnej i w gardle ale do przeżycia. Z powodu małej ilości śliny problemem staje się szybkie powstawanie kamienia nazębnego i ryzyko chorób przyzębia, dlatego wkrótce idę na usunięcie kamienia.
Skóra w miejscu naświetlań jest w kolorze od czerwieni do brązu.
Generalnie ustało krwawienie, ból dziąseł i szczypanie. Błona śluzowa zaczęła się goić. Myślę, że przeszłam kryzys w 5 tygodniu a potem nastąpiła wzmożona praca ślinianek po lewej stronie i dzięki temu poprawa.
Osoby, które czekają na naświetlania i są przerażone chciałabym pocieszyć, że nie jest tak źle. Trzeba pamiętać o najważniejszych sprawach żeby przejść przez radioterapię jak najłatwiej. Oto one:
- zadbać o stan jamy ustnej przed naświetlaniami (wyleczyć zęby, zadbać o dziąsła - ja używałam przez kilka tygodni pasty i płynu Meridol, wymieniłam też plomby amalgamatowe na białe), kupić super miękką szczoteczkę do zębów,
- absolutnie nie jeść owoców w trakcie naświetlań, zrezygnować z soków i kwaśnych potraw,
-pić dużo wody mineralnej,
- w trakcie naświetlań, gdy pojawiają się problemy z jedzeniem, przejść na dietę typu - przecierane zupy, kaszki mleczne, ryż na mleku, pulpety, klopsy, makaron itd.
I stosować się do poleceń lekarza